fbpx

Motivația personală este cheia tuturor reușitelor noastre.

Dacă nu ne simțim motivați, cel mai probabil vom ajunge să neglijăm obiectivele noastre personale și profesionale. Chiar și cei mai determinați oameni ajung într-un impas, la un moment dat.

Aceeași regulă se aplică și atunci înveți un instrument muzical.

Continuă să citești articolul de mai jos pentru a descoperi câteva dintre sugestiile care sigur îți vor ține motivația la cote ridicate:

1. Adu-ți aminte de ce faci asta.

De ce ți-ai dorit sa înveți să cânți la un instrument sau ce te-a determinat să îți dorești să cânți? De obicei, înainte să ne devotăm o parte din timpul liber unei activități, ne creionăm câteva obiective pe termen scurt și lung. Amintește-ți să fii real și sincer cu tine și să îți stabilești clar unde vrei să ajungi, mergând înainte cu pași mici, dar siguri.

2. Fă-ți un tabel în care să îți notezi, săptămânal, progresul.

Asta ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică, indiferent de obiectivele la care lucrezi la momentul actual. Toată lumea are nevoie de un mic impuls atunci când vine vorba de motivație, iar noi, oamenii, facem mai mult pentru propria persoană când vedem rezultate concrete. Comparația cu cel care ai fost ieri și progresul pe care l-ai realizat astăzi trebuie să îți fie vizibil negru pe alb. Bucură-te de fiecare cărămidă pusă la temelia dezvoltării tale!

3. Recompensează-te constant.

O înghețată, o călătorie scurtă într-un loc în care îți poți reîncărca bateriile, o ieșire în oraș la restaurantul preferat sau o zi la SPA pot fi câteva dintre cadourile pe care ți le poți face după o săptămână intensă de muncă. Orice recompensă care știi că te va ține motivat, fericit și pe drumul către împlinirea visului tău este cea pe care ar trebui să ți-o oferi constant.

4. Oferă-ți pauze. Le meriți!

De cele mai multe ori, chiar și cei mai determinați oameni pot ajunge în pragul unui colaps. Sindromul de ,,burnout” (sau ,,boala secolului XXI”) constă în epuizare fizică și psihică și este cauzat de expunerea excesivă la situații stresante. Dacă te simți copleșit, nu înseamnă că nu ești făcut pentru asta și că nu ești capabil de mai mult; înseamnă doar că ai obosit. Este perfect normal să îți acorzi o pauză. Lasă să treacă o zi, două, trei, până când simți că ai control asupra emoțiilor și că nivelul de concentrare a revenit la normal. Apoi, împarte-ți munca în task-uri mai mici și concentrează-te pe fiecare în parte. Când ai reușit, întoarce-te la punctul 3 și recompensează-te.

5. Nu fi dur cu tine!

Nu ești singurul care are zile mai puțin bune. Dacă ceva nu îți iese așa cum ți-ai dorit, privește-o ca pe o lecție de tipul ,,așa nu”. Mergi mai departe și încearcă să modifici abordarea. Nu contează eșecul, ci felul în care alegi să te raportezi la asta. Nu te lăsa acaparat de ceea ce nu ți-a ieșit; acceptă că ești om și că greșelile sunt o parte importantă din procesul de învățare și evoluție. Keep going!

6. Elimină tot ceea ce te distrage de la atingerea obiectivelor tale.

În impresionanta eră a tehnologiei este destul de greu să rămâi concentrat. Închide sau elimină din preajma ta orice dispozitiv care te distrage de la obiectivele tale. Pune-ți deoparte telefonul și tableta pentru că te vor împiedica să îți menții atenția pe munca pe care o depui. Dacă ai televizor în cameră, mută-te altundeva, într-un loc în care știi că poți fi liniștit. Ajută-te!

7. Mărește miza întotdeauna.

Continuă să îți dorești mai mult de la tine. Poți realiza lucruri infinite și le poți face foarte bine. Trebuie doar să ai răbdare și să îți amintești că ești UNIC și că ești vrednic de recunoaștere. Setează-ți, dacă simți nevoia, câteva penalități, ca în cazul în care nu ai dus un task la bun sfârșit, data viitoare să fii convins că simți o consecință.

8. Exercițiile regulate sunt aur pentru un creier eficient.

Nu uita că orice ai face, trebuie să o faci cu un corp și minte sănătoase. Ocupă măcar 30 de minute din programul zilei tale cu niște mișcare: fie mers pe jos, alergat în parc, mers cu rolele sau bicicleta sau mers la sală. Mișcarea este aur pentru creierul nostru care după muncă și stres are nevoie să își facă un update. Pe lângă asta, nu uita să te odihnești suficient! Regula de trei a unei vieți fructifere este: mănâncă bine, dormi bine și mișcă-te.