fbpx

Dacă vrei să îți tonifici corpul, faci mișcare sau mergi la sală. Dacă vrei să îți tonifici creierul, ce poți face?

Un lucru care ajută sigur este să asculți muzică și să înveți să cânți. Puține lucruri stimulează creierul în același mod complex precum o face muzica. 

Studiile arată că efectele ascultării melodiilor preferate sunt numeroase, de la reducerea nivelului de anxietate și a tensiunii arteriale, la diminuarea durerii, îmbunătățirea calității somnului, îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare. Mai mult, muzica poate îmbunătăți abilitățile motorii și cognitive și ajută la generarea de noi neuroni.

 

Conexiunea dintre creier și muzică

Experții încearcă să înțeleagă cum ascultă creierul muzica și cum o codifică atunci când cântăm din voce sau la un instrument. 

Cercetătorii de la John Hopkins Medical Institute au rugat zeci de muzicieni de jazz și rap să facă improvizații muzicale în timp ce stăteau culcați în interiorul unui aparat de scanare RMN, pentru a vedea care porțiuni din creier se activează.

Ce au descoperit este că, atunci când interpretăm muzică, toate regiunile creierului se activează și energizează.

 

 

Efectele benefice ale muzicii:
  • Îmbunătățirea comunicării
  • Evocarea de amintiri
  • Dezvoltarea inteligenței și a logicii
  • Repararea problemelor creierului
  • Îmbunătățirea sistemului imunitar
  • Influențarea emoțiilor

 

Trei metode prin care poți aduce mai multă muzică – și gimnastică mentală – în viața ta

 

1. Ascultă muzică nouă și ne-familiară. 

Muzica nouă provoacă creierul să facă legături neuronale noi. Poate că nu o să ne placă la început, însă lipsa de familiaritate provoacă creierul să înțeleagă ce aude și astfel să creeze conexiuni neuronale noi.

 

2. Folosește muzica să îți aduci aminte ceva

Dacă într-o anumită perioadă din viața ta ai ascultat predominant un stil muzical sau o formație anume, când încerci să evoci acele momente, poți pune muzica pe care o ascultai atunci, iar creierul o să reacționeze mai ușor și mai repede.

 

3. Ascultă-ți corpul

Fii atent la cum reacționează corpul tău la diferite ritmuri și forme muzicale și alege-l pe acela care te face să te simți în largul tău. Melodiile pot avea efecte diferite pentru persoane diferite. De ex. o piesă care pe tine te ajută să te relaxezi, poate fi energizantă pentru altcineva și vice versa.

 

Articol tradus si inspirat din Hopkinsmedicine.org – vezi aici si University of Central Florida – vezi aici