fbpx
Știm toți povestea…la finalul lui decembrie, sau în primele zile ale lui ianuarie, majoritatea facem planuri mari. MARI!

 

Să slăbim 10-15-20 de kile (eventual până mâine!), să devenim sportivi (de performanță, clar!), să alergăm primul maraton, să devenim virtuoși ai pianului, să renunțăm la fumat … și lista poate continua.

Statisticile arată însă că peste 50% din cei care setează rezoluții de Anul Nou renunță la ele în primele 3 luni ale anului, iar alți 25% renunță în următoarele 3 luni. Totodată de cele mai multe ori, an de an, rezoluțiile se repetă, la fel și procesul de demotivare.

Intenția din spatele rezoluțiilor este bună – ne dorim o viață mai bună, mai sănătoasă, mai împlinită.

Și atunci, de ce nu reușim să ducem la capăt ce ne propunem cu atâta elan la început de ianuarie?

 

Sau mai bine spus, cum putem să ne îndeplinim planurile, dorințele și rezoluțiile?

 

1.Formulează-ți dorința în termeni pozitivi, nu negativi (către cei vrei să te îndrepți, nu de ce anume vrei să scapi)

Nu vorbim de “positive vibes only”, ci de cum formulăm ceea ce ne dorim. O formulare negativă îți spune ce obicei vrei să oprești, însă nu îți spune și cu ce vrei să-l înlocuiești, sau ce urmează mai departe.

 

2. Setează-ți rezoluții clare și realiste

În loc de “să economisesc”, care e vag și deci ușor de evitat, poți spune ”economisesc 50 de lei/ lună și îi pun în cont de economii”. Formulând așa definești un plan clar, iar pentru a fi realist, vezi cât simți că ai putea pune deoparte fără să simți sau să te simți constrâns. (Dacă ești obișnuit să cheltui tot și să faci și overdraft, poate nu e realist să economisești 1000 de lei/lună)

 

3. Pașii mici contează – (vezi mai sus)

 

4. Alege rezoluții care se potrivesc ție – valorilor tale, vieții tale actuale (cu bune și cu rele)

girl playing piano Sonore We

Ce dacă majoritatea își propune să facă sport, să alerge un maraton? Nu suntem toți la fel și nu avem aceleași nevoi și valori.

Dacă ai visat de mic(ă) să cânți la un instrument și ai tot amânat, poate e momentul să începi. Sunt suficiente tutoriale pe net.

Și mai bine, găsește un profesor fain cu care să faci periodic (la o distanță cu care ești confortabil – în funcție de program, energie etc.)

Dacă ești în București, te așteptăm la o audiție gratuită să descoperi cum îți stă în fața microfonului sau a pianului, sau de ce nu, la drumming.

 

5. Celebrează fiecare succes (ORICÂT de mic!)

Când suntem mici și ne ridicăm prima oară pe 2 picioare, toată lumea în jurul nostru ne încurajează și se bucură. Nu cred că am văzut vreun părinte sau bunic care să critice copilul că a căzut din nou după câteva secunde. Cumva, pe măsură ce creștem însă, cei din jur, pierd acest obicei – de a încuraja pașii mici și a înțelege că e ok să mai cădem din când în când în fund. Și ajungem să ne criticăm mai des decât să celebrăm micile reușite.

Ok, într-o lume ideală ai vrea să te trezești la 6, să faci yoga, să îți bei cafeaua în tihnă, să mănânci doar ce e mai potrivit pentru corpul tău (și la orele potrivite), să bei minim 2 l de apă, să repeți la pian 1 oră și să ajungi și la sală zilnic. Să mai spun și de ieșit cu prietenii și iubitul/iubita?

Pffff, am obosit doar scriind asta…. Dar, ce să vezi, lumea nu e ideală, iar viața vine la pachet cu multe neprevăzute. Unde mai pui că nu suntem computere…și să fim serioși, și computerele se blochează din când în când!

Așadar în loc de toată lista de ”TO DO pentru o viață ideală”, vezi ce poți face azi (oricât de mic) și celebrează. Ai mâncat 1 măr și ai băut 1 litru de apă! E minunat, BRAVO! (Da, știu, TREBUIE 2 litri de apă și fără dulciuri! Așa, și? Și unei mașini de curse îi ia câteva secunde să ajungă de la 0 la 100km/oră)

 

Acum că știi cum e mai bine să setezi rezoluțiile….Tu ce îți dorești să aduci mai mult în viața ta în acest an?