fbpx

Cei mai apreciați profesori de canto din lume promovează și susțin realizarea vocalizelor în cadrul orelor de canto. Cântatul este un proces psihic și fizic, iar antrenându-ți atât mintea, cât și trupul vei putea avea o respirație corectă și control deplin pentru a cânta fraze lungi și pentru a putea susține sunetele înalte sau joase. E nevoie de multă precizie și o comunicare perfectă între minte și trup. De aceea, cântăreții trebuie să fie foarte atenți cu vocea lor, iar o îngrijire corectă a acesteia pornește de la o încălzire propice a corzilor vocale, obicei care trebuie respectat de fiecare dată când te pregătești să cânți.

La Școala de Muzică Sonore, fiecare curs de canto începe cu exerciții de respirație, de control al diafragmei, dar și cu realizarea mai multor tipuri de vocalize, tocmai pentru ca tu să te simți pregătit și relaxat și să te bucuri de fiecare minut din lecția de canto.

Mai jos împărtășim cu tine câteva motive pentru care încălzirea vocală este imperios necesară înainte oricărui curs de canto.

Dar, înainte de toate, ce este o încălzire vocală?

Când vorbim de încălzire vocală, ne gândim la realizarea câtorva exerciții care să îți alinieze perfect vocea, gândirea și urechea muzicală. O încălzire vocală facută ,,ca la carte” este benefică și pentru a te relaxa, pentru a deveni confortabil cu fiecare registru al vocii tale, dar și pentru a-ți fi la îndemână să cânți mai jos sau mai sus. Mai mult decât atât, exercițiile de încălzire vocală sunt distractive, o să vezi!

,,Mă încălzesc direct pe piesă” – Nimic mai neadevărat.

Nu o să vezi niciodată membrii echipelor de fotbal că aleargă din vestiare direct pe teren și încep meciul. Aceștia fac o mică încălzire înainte: aleargă ușor, fac câteva rotiri ale corpului și gâtului, fac fandări și o serie de alte exerciții care să îi ajute să fie pregătiți pe teren. Asemenea și pentru cântăreți – niciun muzician nu urcă pe scenă fără o încălzire vocală prealabilă.

Încălzirea vocală te ajută să ai o voce mai puternică și mai sănătoasă.

Ca să înțelegi și mai bine, exercițiile de încălzire vocală te pregătesc pentru vibrațiile intense și susținute pe care le produci atunci când cânți. În cadrul oricărui curs de canto trebuie să începi cu câteva exerciții vocale. Exercițiile controlate și constant realizate ajută la creșterea puterii mușchilor care înconjoară pliurile vocale, ceea ce contribuie la emiterea unui sunet sănătos.

Când ar trebui să faci încălzire?

Întotdeauna înainte să cânți! 20 de minute de exerciții ușoare de respirație și vocalize sunt suficiente ca să îți pregătești aparatul vocal pentru un efort susținut. Ține minte: exercițiile vocale sunt un adjuvant în descoperirea calităților vocale pe care deja le deții.  

Iată câteva ponturi despre încălzirea vocală corect realizată:

  • Relaxează-te. Relaxeaaaaaaază-tee. Inspiră și apoi expiră. O voce puternică, sănătoasă, liberă se naște într-un corp complet relaxat. Fă tot ceea ce consideri că te ajută ca să scapi de tensiunea acumulată și enjoy the moment.
  • Practică respirația corectă. Și cum este aceea? Păi nu trebuie decât să te așezi undeva confortabil și să îți observe respirația naturală. Imaginează-ți că plămânii tăi sunt ca un pahar pe care îl umpli cu apă ușor, ușor. La expirație, ai grijă să expiri aerul pe gură și să elimini tot dioxidul de carbon. Respirația adâncă este și o modalitate excelentă de a-ți oxigena creierul. La început o să ți se pară ciudat, dar în timp vei observa că respirația adecvată pe care o înveți la cursurile de canto te va ajuta să te simți și mai bine.
  • Eliberează tensiunea acumulată în corzile vocale. Cea mai frecventă cauză pentru durerile din gât care apar după cântat este tensiunea pe care o menținem conștient la nivelul corzilor vocale. Asigură-te că te relaxezi, că lași loc sunetelor să iasă la iveală. Cântă în fața unei oglinzi, observă-ți mișcările gâtului și propune-ți să te relaxezi. Nu-i așa că parcă mai dispare din tensiune? Atunci când cânți, gâtul tău ar trebui să arate la fel ca atunci când vorbești.
  • Postură dreaptă! Cred că ai mai auzit vorba asta: ,,Stai drept!”. Nu-ți face griji, suntem departe de a promova un regim milităresc, însă e pe bune. Pentru ca sunetele tale să fie corect cântate, trebuie să ai o postură a corpului dreaptă și să ai grijă să nu apleci umerii în față. Nu ține bărbia în piept că riști să ,,înghiți” sunetele și să sune înfundat. Relaxează-te, ai încredere în tine și cântă!

Te așteptăm la Școala de Muzică Sonore! Suntem alături de tine la fiecare pas al evoluției tale muzicale.