,,Mă bucur atât de mult să te văd! De-abia așteptam să vin la Sonore We!”
,,Nu mai pot să stau în casă. Am obosit de la atâtea lecții online. Mă dor ochii în fiecare zi”.
,,În sfârșit mai fac și ceva care îmi place. Ce mă bucur că am venit la Sonore We”.
Sunt câteva dintre afirmațiile pe care noi, profesorii Școlii de Muzică Sonore We, le auzim în fiecare zi de la cursanți. Adesea suntem și noi întrebați: ,,Voi nu închideți, nu? Pentru că dacă o faceți o să ajungem cu toții un fel de Scrooge, doar că pe tot parcursul celor 365 de zile ale anului.” Iar noi, răspundem că ,,NU, în niciun caz nu închidem. Vom fi aici pentru voi!”. Și fețele lor se luminează de bucurie.
A trecut aproape un an de când viețile noastre s-au schimbat, iar activitățile noastre au trebuit regândite; un an de când avem mai puțină libertate și de când am conștientizat, poate, cât de norocoși eram și cât de importantă era (și este în continuare) conexiunea umană. Am trecut prin clipe deloc familiare nouă, a fost necesar să rămânem în casele noastre luni întregi pentru a ne asigura că facem un pas sigur în direcția stopării răspândirii infecției cu Coronavirus, iar acum ne îndreptăm, cel mai probabil, către o nouă etapă, un al doilea val de infectări.
Cei mai afectați au fost și sunt în continuare cei mici, pentru care copilăria capătă noi sensuri. Cum să îi spui unui copil că trebuie să stea în casă și că nu se poate juca cu alți copii? Cum să îi spui că nu poate ieși afară să se plimbe cu bicicleta? Cum să le spui adolescenților că sunt nevoiți să rămână în camerele lor pentru o perioadă mai lungă de timp și că interacțiunile cu prietenii lor sunt limitate? Este dificil. Este greu și pentru părinții care își desfășoară activitatea de acasă și sunt nevoiți să fie non-stop cu atenția la cei mici care nu mai au posibilitatea să își consume energia în aer liber, ci o fac acasă, probabil în timpul programului de muncă al adulților. Toate aceste schimbări ne afectează pe noi și mai ales pe ei, pe copii, adolescenți, tineri. Iar soluțiile există.
Am stat de vorbă cu psiholog clinician Monica Bolocan (www.psiholog-pentru-copii.ro) care ne-a explicat cât de important este să nu îi lăsăm pe cei mici să se desprindă de activitățile care le aduc bucurie.
Sonore We: Școala online a devenit, cel puțin în ultimul an, o realitate la care, inevitabil, trebuie să ne adaptăm. Am citit în grupuri de părinți sau am auzit despre copii care acuză dureri de cap, devin agitați și greu de controlat în contextul susținerii orelor de curs doar în mediul online. Cum pot părinții să îi sprijine pe cei mici să treacă mai ușor peste această provocare?
Psiholog Clinician Monica Bolocan: Într-adevăr, școala online poate genera unele probleme, în special copiilor de vârstă școlară mică, care nu sunt încă suficient de maturi pentru a face față – din punct de vedere al susținerii atenției, al perseverenței – unei interacțiuni online de câteva ore. În plus, dacă la cele câteva ore de școală online adăugăm și alte câteva ore de joacă online și privit la televizor, ne putem aștepta la dureri de cap, oboseală, probleme de vedere. Ce putem face? Evident, să diminuăm pe cât posibil timpul de utilizare al device-urilor electronice de orice fel, să încurajăm lectura, joaca simplă, exersarea unor activități practice, constructive (Lego, puzzle, construim machete, etc.) sau artistice (pictăm, modelăm, desenăm, cântăm la un instrument muzical). În plus, ne face bine o oră de mișcare în aer liber pentru o oxigenare adecvată a creierului și pentru exersarea vederii la distanță.
S.W.: Cu toții ne întrebăm cât ar putea să mai dureze această situație, iar răspunsurile nu includ un termen de finalizare prea curând. În aceste condiții, ce sfaturi le putem oferi părinților care își doresc să includă ,,normalitatea” în viața de zi cu zi a copiilor lor?
Psih.M.B.: Cred că în acest moment este mai util să ne concentrăm pe ,,aici și acum”, pe lucrurile pe care le putem controla în viața noastră. Viitorul este acum mult prea impredictibil pentru a ne permite să îl controlăm, evoluția lucrurilor nu mai ține de noi. Organizarea vieții în rutine zilnice clare, reorganizarea spațiului de locuit și redecorarea acestuia, împărțirea responsabilităților gospodărești în familie, concentrarea pe dezvoltarea personală prin lectură, hobby-uri, etc. – acestea sunt lucrurile pe care le putem controla.
S.W.: Sportul, muzica, teatrul se aflau printre activitățile preferate ale copiilor și adolescenților. Mulți dintre ei obișnuiau să își încheie ziua cu un curs de pian, de exemplu. Cât de important este să își continue hobby-urile?
Psih.M.B.: Este extrem de important nu numai să ne continuăm pasiunile sau hobby-urile, dar și să începem altele noi. Tocmai pentru că avem timp mai mult pentru noi, putem profita pentru a ne dezvolta personal prin lectură, artă, muzică.
S.W.: Este o perioadă dificilă și pentru adulții care au job și trebuie să îi supravegheze și pe cei mici la școala online. Continuarea activităților care îi ajută pe cei mici să învețe lucruri noi și să se dezvolte frumos ar putea să echilibreze starea de bine a părinților? Ar putea acest lucru să aducă o oarecare stabilitate în starea emoțională a tuturor?
Psih.M.B.: Școala online așază, într-adevăr, o nouă responsabilitate pe umerii părinților. Nu trebuie, însă, să facem o obsesie din teme și meditații. O dezvoltare armonioasă presupune o lărgire a sferei de interese. Activitățile recreative aduc satisfacție, ne hrănesc emoțional și ne dau încredere în noi înșine.
S.W.: Pentru acei copii, adolescenți, tineri care, în afara școlii sau a jobului, nu desfășurau alte activități, mediul online le-ar putea provoca un început de anxietatea/depresie. Știm că nu există o rețetă universală, însă începerea unor cursuri de muzică sau a altor activități detașate de cotidian i-ar putea ajuta să treacă mai ușor peste perioada aceasta?
Psih.M.B.: Cu siguranță, o nouă activitate, care ne scoate din rutină și ne ține gândurile ocupate într-un mod pozitiv, este benefică pentru starea de bine. De altfel, terapia ocupațională – prin artă, activități practice, munca fizică – dă rezultate excelente în cazul persoanelor afectate de depresie și alte boli psihice. Ocuparea timpului cu o activitate plăcută, care să ne implice simțurile (de exemplu muzica, pictură, etc.), dar și practicarea unui sport, ne reduc simțitor nivelul de anxietate sau de depresie pentru că ne țin mintea ocupată și, astfel, nu mai permitem gândurilor negative să ne acapareze.