Muzica este prezentă în nenumărate manifestări din viața noastră, fiind una dintre cele mai profunde și mai complexe forme de artă. Ea ne încântă, ne bucură auzul, trezește în noi sentimente frumoase, ne îndeamnă la gesturi nobile și ne ajută să înțelegem cele mai profunde gânduri și emoții.
Educația muzicală este una dintre componentele cele mai importante atunci când vorbim despre înțelegerea muzicii. Toată lumea ascultă muzică, însă nu toți o pot înțelege și îi pot oferi un sens. De aceea, este necesar ca studiul educației muzicale să fie introdus din timp în viața copiilor.
Educația muzicală îndeplinește un rol activ în cultivarea interesului de cunoaștere a muzicii, dezvoltă, în rândul celor mici, gustul pentru frumos și îi ajută să devină mai creativi. Nu trebuie neglijat nici măcar o secundă adevărul că pentru copii, arta, în special muzica, este un mijloc de exprimare, de manifestare a lumii lor interioare. Inițierea copiilor în arta sunetelor, încă de la vârste fragede, este vitală pentru dezvoltarea personalității lor.
Cum învață cei mici muzică? Prin cântece, audiții și jocuri muzicale. Aplicând metode specifice vârstei lor, profesorii îi ajută pe copii să formeze deprinderi elementare pentru a interpreta cât mai melodios și expresiv piesele muzicale favorite, pentru a-și dezvolta auzul muzical, simțul ritmic, melodic și dinamic. Cel puțin teoretic. În majoritatea școlilor din România, muzica nu este tratată ca o disciplină de sine stătătoare; este privită, mai degrabă, ca ,,o oră liberă”, o oră de care cei mici se pot ,,lipsi”, un curs care nu aduce un mare beneficiu creșterii și evoluției lor. Nimic mai neadevărat. Cum ai putea lipsi de la o oră care îți dezvoltă creativitatea și care aduce un aport considerabil la îmbunătățirea memoriei tale? Da, într-adevăr, experimentele privind felul în care muzica influențează creierul s-au făcut apelând la muzică clasică, în special la muzica barocă – Bach, Haendel, Telemann. Studiile de specialitate au arătat că undele sonore provocate de muzica barocă au frecvențe care se înscriu în zona de activare optimă a activității cerebrale, ascultarea și producerea acestui gen muzical (prin interpretare) produc neuronilor un ritm de activitate ciclică între 8 și 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă doar în cazul geniilor. Cu toate acestea, muzica este prea puțin studiată în școli și cu greu ajunge să fie considerată de nivelul importanței celorlalte materii.
La Școala de Muzică Sonore ne-am gândit să evidențiem, în cadrul fiecărui curs de muzică, motivele pentru care educația muzicală trebuie să facă parte din viața oricărui. Iată, pe scurt, 10 dintre motivele care ne determină pe noi să împărtășim dragostea pentru muzică tuturor cursanților de la Sonore:
- Muzica te ajută să comunici mai bine. Dacă începi să studiezi un instrument muzical de la o vârstă fragedă, vei observa că, în timp, poți purta conversații mai lungi și mai bine argumentate cu oamenii din jurul tău. Muzica acționează și dezvoltă puternic ambele emisfere are creierului. În timp ce cânți la un instrument sau cânți cu vocea, emisfera stângă a creierului analizează structurat tot ce are de făcut, în vreme ce emisfera dreaptă se concentrează pe melodicitate, sincronizându-se.
- Muzica îmbunătățește memoria. Da, ai citit bine. E ca lectura cărții preferate: cu cât citești mai mult, cu atât se creează noi conexiuni și povești în mintea ta. Memoria devine mai bună, iar în timp vei putea să ții minte mai multe informații și mai rapid.
- Te vei putea coordona mai bine. Oamenii care studiază un instrument muzical își pot îmbunătăți, în timp, coordonarea mâinilor cu privirea.
- Vei simți că realizezi ceva măreț. Poate fi destul de challenging să înveți piese muzicale noi, mai ales la început când parcă mâna dreaptă nu se coordonează suficient cu mâna stângă și nu știi exact ce ai de făcut. Dar când vei reuși vei observa că sentimentul de împlinire este destul de satisfăcător, determinându-te să mergi mai departe în evoluția ta muzicală.
- Dezvoltare personală. Să nu uităm că prin muzică înveți să te exprimi mai ușor, devii mai empatic și reușești să faci față stresului mult mai bine decât cei din a căror existență muzica nu face parte.
- Muzica îți dezvoltă imaginația și te face să devii mai curios.
- Muzica este relaxantă, te scapă de anxietate și te face să devii mai creativ.
- Muzica îmbunătățește calitatea somnului. Numeroase studii realizate de oameni de știință au demonstrat că ascultarea muzicii clasice ameliorează simptomele insomniei. Așadar, dacă ai probleme cu somnul, iată o alternativă plăcută de a scăpa de această grijă.
- Învățarea unui instrument muzical te ajută să devii mai disciplinat.
- Îmbunătățește dispoziția. Studiile au arătat că ascultarea muzicii preferate sau interpretarea acesteia la un instrument/vocal poate fi benefică pentru starea generală de bine, dar și pentru a crea fericire în viața de zi cu zi.
Vino și tu la Școala de Muzică Sonore și dezvoltă-ți talentul muzical! Intră pe www.sonore.ro/cursuri/ și hai să ne cunoaștem!