fbpx
Iubim muzica. Ascultăm muzica preferată acasă, la prima oră a dimineții, în timp ce savurăm o ceașcă de cafea proaspătă sau în mașină, atunci când mergem sau ne întoarcem de la locul de muncă.

Pentru că în aceste vremuri suntem nevoiți, pentru sănătatea noastră și a celor pe care îi iubim, să #stămacasa, cei mai mulți dintre noi am fost nevoiți să ne mutăm biroul în cel mai sigur și confortabil lor pe care îl avem – propria locuință. Noi, profesorii de la Sonore, am observat, de-a lungul timpului, că muzica, chiar și cea ascultată în afara orelor de curs, ne dă un mare boost de energie și ne face să fim mai încrezători, mai prezenți, mai binedispuși. Fiecare dintre noi are un playlist diversificat cu piese ale artiștilor preferați (pentru că, nu-i așa? Muzica clasică nu este singura muzică de calitate), care ne ajută să fim mai energici și să facem față provocărilor din fiecare zi (inclusiv senzației de plictiseală care, vrem nu vrem, își mai face apariția din când în când).

Iubim muzica pentru felul în care ne face să ne simțim, existând o întreagă și interesantă știință în spatele acestui sentiment de iubire față de sunete. În urma unor studii realizate cu privire la acest subiect s-a descoperit faptul că atunci când ascultăm muzică, organismul nostru eliberează o cantitate semnificativă de dopamină, o substanță chimică care ne face să ne simțim fericiți. Acest sentiment este similar cu acela pe care îl simțim când mâncăm sau facem sport – sunt activități care ne induc o stare de plăcere și ne fac să ne simțim împliniți.

Desigur, au apărut, în timp, o mulțime de cursuri de muzică online, pre-înregistrate, pe care, cu puțină răbdare și istețime, le poți desluși și poți învăța să cânți la un instrument. Însă, cum știi dacă este corect ceea ce faci? Poți relua videoclipul de nenumărate ori, însă parcă simți că ceva nu este în regulă și ai mai multe întrebări cu privire la cursul ales. În acest caz, ce faci?

Însă, acest sentiment de fericire, de stare de bine este, uneori, incompatibil cu munca pentru că bucuria pe care o emanăm, această energie pe care ne-o induce muzica ne deconectează de la orice altceva – inclusiv de la activitățile legate de job. Așa că, ne-am întrebat cum ar putea muzica să ne ajute să fim mai productivi, cum am putea să îmbinăm cu succes utilul cu plăcutul, indiferent de locul și activitatea muncii noastre. Iată ce ne-am gândit să vă propunem și ce funcționează pentru noi.

Creează-ți un playlist doar cu muzică instrumentală (fără versuri). Orice cuvânt care intervine în procesul gândirii dedicat muncii îți scade productivitatea.

Când ai de repetat anumite task-uri ascultă muzică veselă, ritmată; face cu adevărat minuni când vine vorba de activități monotone sau task-uri neinteresante legate de muncă (mai ales dacă trebuie să le faci acasă unde, evident, îți surâde ideea de relaxare sau îți face cu ochiul un serial).

În playlist-ul dedicat timpului petrecut la job trebuie să se regăsească numai piese care îți plac (sau ale căror sunete ți se par atractive, interesante și motivaționale). Chirurgii din întreaga lume au devenit destul de apropiați de ideea ascultatului muzicii în timpul operațiilor dificile. Ei sunt aceia care trebuie să se concentreze foarte bine pe ceea ce au de făcut pentru că viața unor persoane depind, bineînțeles, de ei.

Sălile de operații sunt adesea zgomotoase din cauza aparatelor medicale care își fac simțită prezența. Iar aici intervine puterea muzicii. O serie de studii au arătat faptul că muzica îi ajută extrem de mult pe chirurgi să se concentreze în momentele de stres maxim, mai ales dacă muzica ce se aude în fundal este una pe placul medicilor.
Și, în final…

Nu face experimente de muzică nouă în prima zi de lucru de acasă! No new music, just the old one that you really enjoy.

De foarte multe ori picăm în capcana noului. Ne gândim: ,,Aaaa.. e ocazia perfectă să ascult acest nou album al lui X”. Nu e chiar așa…ceva nou îți va atrage cu siguranță atenția și toată energia ta se va îndrepta către YouTube sau Spotify. Vei fi distras. Sună super să muncești de acasă, să asculți muzică nouă și să îți și placă. Însă, de cele mai multe ori, rămâi doar cu muzica și locul confortabil de pe canapea pentru că task-urile devin greu de îndeplinit. Creierul tău nu mai dorește să muncească, ci să asculte muzica cea nouă.

Așadar, salvează-ți noile descoperiri sonore în playlist pentru mai târziu și pune-ți pe fundal o muzică pe care o cunoști, care te relaxează și te menține activ în ceea ce ai de făcut.
La final de zi, tu știi cel mai bine cum funcționează creierul tău. Dacă tu consideri că muzica este un factor perturbator, îndepărteaz-o. Dacă ești ca noi și știi că este o inspirație în adevăratul sens al cuvântului, apasă PLAY și treci la treabă!

Sursă informații: forbes.com