fbpx

A trecut mai bine de o lună de când, în mod oficial, a fost confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 (coronavirus) în România. Țara noastră este una dintre cele peste 190 din toată lumea care în decurs de numai 30 de zile a trebuit să se adapteze la această criză pandemică. Așa că, pentru binele nostru și al semenilor noștri am ales să #stămacasa, să ne izolăm, să ne regăsim pe noi în confortul casei noastre și să oferim mai mult timp activităților care ne aduc bucurie, dar într-un mod diferit, adaptat situației. Noi, ca și cursanții și iubitorii muzicii, ne-am cufundat într-un studiu profund al muzicii, am ales să ,,omorâm” plictiseala descifrând noi partituri, jucându-ne diverse jocuri muzicale și învățând noi elemente de teorie muzicală. Am descoperit împreună cursurile online de muzică (o adevărată comoară) și, de ce nu, un element diferențiator de care aveam nevoie ca să ne dăm seama că muzica chiar ne ajută să depășești orice probleme. Înainte să ajungem în acest punct, am primit câteva întrebări de la cursanții noștri cu privire la timpul și modalitatea de studiu, având în vedere că, stând acasă non-stop ar putea să intervină anxietatea, plictiseala și lipsa de interes pentru activitățile tale, fiindu-ți din ce în ce mai greu să te concentrezi la orice ai alege să faci. Așadar, pandemia este un lucru serios care, dacă nu ai grijă și nu îți structurezi timpul ,,cu cap” s-ar putea să îți afecteze proviziile de energie. Pornind de la ideea asta, ne-am gândit să îți prezentăm pe scurt cum, când și cât ar fi bine să aloci din timpul tău studiului muzicii, ca să fii constant în evoluția ta și, totodată, să ai timp și de odihnă, de citit o carte bună, de sport și de alte activități pe care le iubești. Desigur, te rog să nu citești acest articol ca și când ai citi o lege. Există și excepții de la reguli, așadar adaptează informațiile pentru tine și alege doar acele sfaturi care simți că ți se potrivesc.



CUM studiem?

Creează-ți o zonă specială de studiu. Acordă puțină atenție împrejurimilor și stabilește care este locul pe care îl consideri cel mai confortabil din casă. Ține cont de lumină, de culori, de liniște – este important ca nimic să nu îți distragă atenția în timp ce studiezi. Ia-ți puțin timp și gândește-te cum ar trebui să arate locul acela pentru ca timpul petrecut în compania muzicii să fie unul deosebit. Stabilește-ți propriile reguli! Este important ca, de la bun început, să îți propui să urmezi niște reguli stricte ca să fii eficient în timpul studiului. Încearcă să studiezi în orice moment al zilei și descoperă când ești cel mai eficient – suntem diferiți, așa că să nu te mire dacă cel mai bun prieten al tău este mai productiv în a doua parte a zilei, iar tu dis-de-dimineață. Oferă-ți pauze dese și scurte în care să îți limpezești gândirea, să te ridici puțin de pe scaun, să te hidratezi sau să mănânci ceva. Potrivit unui studiu realizat de Psychological Science Journal, 10 minute de pauză după o perioadă intensă de învățare de 45-50 de minute este exact ce ai nevoie ca să îți îmbunătățești memoria de lungă durată. De asemenea, asigură-te că închizi sau elimini din zona de studiu orice element care te-ar putea perturba: telefoane, tablete, televizoare. Concentrează-te pe ceea ce ai de făcut! Fii disciplinat! Concentrează-te cât mai mult pe ceea ce ți-ai propus să înveți, mai ales dacă este un material muzical nou care presupune mai mult efort decât de obicei. Setează-ți obiective și oferă-ți recompense de fiecare dată când îndeplinești câte un obiectiv. Cel mai important lucru: învață să spui ,,nu” unor oameni sau acțiuni care te pot scoate din starea de studiu. Rămâi concentrat pe prioritățile tale și vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.



CÂND studiem?

Se pune problema, uneori, când este cel mai eficient să studiem: noaptea sau ziua? Între noi fie vorba, mai greu, când vine vorba de muzică, să studiem pe timp de noapte. Dacă locuiești la casă, în pădure sau într-un alt loc mai izolat, este posibilă și această variantă. În cazul nostru, să ne referim, totuși, doar la timpul disponibil din zi. Creierul nostru este mult mai activ dimineața, după un lung somn odihnitor și un mic dejun copios. Astfel, reacționează mult mai bine la învățare, reține mult mai ușor detaliile și este mult mai eficient. După-amiaza creierul nostru reușește cu mai mare succes să lege informația nouă de ceea ce deja cunoaște. În acest sens, tu, cel care vrei să studiezi, ești mult mai abil în a face conexiuni și în a oferi înțeles informației învățate. Și totuși, când este cel mai potrivit moment al zilei să învățăm? Ei bine, află că nu există un moment ,,potrivit” prestabilit. De aceea, este important să încerci fiecare variantă în parte și să descoperi când ai cea mai mare energie și cea mai limpede gândire pentru a aprofunda cunoștințele despre muzică.



CÂT studiem?

Două ore? Trei ore? Șase ore? Cât înseamnă ,,suficient” într-o zi? Există și în realitate varianta: ,,am studiat prea mult”? Care este numărul optim de ore de studiu? Arthur Rubinstein (1887 – 1982), considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea, menționa într-un interviu că nimeni nu ar trebui să studieze mai mult de 4 ore pe zi. Violonistul Nathan Milstein (1904 – 1992) a fost, de asemenea, curios cu privire la numărul de ore de studiu pe zi, motiv pentru care l-a întrebat pe profesorul său Leopold Auer. Auer i-a răspuns în felul următor: ,,Studiază cu degetele și vei avea nevoie de o zi întreagă. Studiază cu mintea și vei obține aceleași rezultate într-o oră și jumătate”. Ce spun psihologii? Doctorul K.Anderson Ericsson, unul dintre cei mai apreciați psihologi în domeniul acestei expertize, a realizat o cercetare din care reiese că pentru a ajunge la performanță, un om (indiferent de domeniul pe care dorește să îl aprofudeze) trebuie să muncească cel puțin 10 ani și/sau 10.000 de ore. În cazul muzicienilor, acest număr se extinde, adesea, la 25 de ani. Întrucât numărul de ore în funcție de domeniu poate fi dezbătut, este clar că nu putem spune cu precizie cât timp de studiu este necesar ca să devii cel mai bun. Contează CUM studiezi. Vorba aceea: calitatea nu cantitatea. Studiul deliberat, care presupun să fii prezent și conștient întotdeauna de cee ace faci și care conduce către performanță, presupune adesea să cânți la instrument mai rar, să repeți mai des anumite pasaje muzicale care sunt dificile, în loc să cânți repertoriul de câteva ori fără să te oprești. Poți ajunge la performanță dacă te oprești din cântat când ajungi la un pasaj dificil, cu totul nou, dacă analizezi ceea ce ai de făcut, dacă ești atent și prezent în tot cee ace faci. Studiile realizate pentru a găsi răspunsurile potrivite la această întrebare au dezvăluit că studiul unui instrument mai mult de 4 ore pe zi scade productivitatea. După 2 ore de studu intens, creierul obosește, atenția nu mai este la cote maxime, intervine oboseala și, deci, progresele sunt mai mici. Așadar, nu există un timp prefedinit de studiu zilnic al muzicii. Studiază atâta timp cât simți că te poți concentra și că poți învăța ceva din tot ceea ce lucrezi. În perioada aceasta când stai mai mult acasă, îți poți împărți timpul de studiu mai eficient, astfel încât să evoluezi, dar și să te distrezi.