fbpx

Te străduiești să cânți notele înalte? Ai vocea obosită după repetiții lungi sau spectacole? Dacă dorești să cânți cu claritate, putere și mai puțin efort, iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a cânta mai bine.


1. Încălzește-ți corpul înaintea vocii

Exercițiul aerobic este o modalitate excelentă de a vă încălzi înainte de a cânta. Când corpul tău este energizat, vocea ta răspunde mai repede. Vei ști că ești cald când începi să transpiri.


2. Eliberează tensiunea

Tensiunea este cel mai rău dușman al celui care cântă. Nu îți opri respirația și încearcă să treci peste limitele tale. Expiră ușor și mai adânc. Gura și maxilarul ar trebui să se deschidă și să se închidă liber, mușchii faciali, buzele, limba, gâtul și umerii ar trebui să se miște fără tensiune, iar ochii ar trebui să fie relaxați.


3. Nu „inspira”

Atunci când vorbim nu respirăm în mijlocul frazelor noastre și nu „respirăm” activ înainte de a vorbi. Corpul nostru știe de cât aer avem nevoie pentru că răspunde la ceea ce vrem să spunem. În marea parte a registrului nostru vocal se aplică aceleași reguli. „Respirând” activ poate provoca tensiune în piept, umeri și gât.


4. Nu îți opri respirația înainte de a cânta

Citește cu voce tare orice propoziție din acest articol. Ai observat că nu ți-ai ținut respirația și ai expirat în timp ce ai vorbit? Acum cântă propoziția respectivă. Ar trebui să se simtă la fel. Dacă ai respirat sau ți-ai ținut respirația chiar înainte de a cânta, provoci prea multă tensiune la nivelul gâtului.


5. Vorbește pe pitch

Cântarea ar trebui să se simtă la fel ca vorbitul. Ține vârful degetelor pe mărul lui Adam (sau unde s-ar afla dacă ai fi băiat). Acesta este laringele tău care îți adăpostește corzile vocale. Înghite și se va mișca în sus. Cască și va coborâ. Când vorbești normal, rămâne pe loc, chiar și atunci când tonul vorbit variază. Același lucru ar trebui să se întâmple și atunci când cânți. Rămâne în continuare fix, indiferent dacă te deplasezi în sus sau în jos pe ton. Relaxează-ți laringele pentru a se menține constant în poziție și cântă cu ușurință.


6. Simte emoția melodiei

Cântarea este fizică. Trebuie să-ți exprimi pasiunea cu întregul corp. Îndoaie genunchii, fixează bine picioarele și menține corpul superior relaxat.


7. Cântăreții sunt sportivi

Fă o copie partituri și notează unde apar problemele. Este necesar pentru a ușura interpretarea muzicii. Dacă o problemă apare o dată, fă o notă mentală. Dacă este o problemă care se repetă, atunci nu să nu îți fie teamă să scrii pe copia făcută partiturii. Astfel când repeți îți vei aminti mai ușor și vei corecta din timp.


8. Notele mari scad, nu urcă

Știm că sună ciudat, dar atunci când te apropii de o notă mare, gândește-te că scade și nu că urcă. Este ca și modul în care funcționează o balanță. Când un obiect mai mare stă pe un capăt, acesta coboară, iar celălalt urcă. Cu cât este mai greu, cu atât te duci mai sus.


9. Lucrează cu un antrenor bun

Este mai sigur, mai distractiv și vei învăța să cânți mai repede cu un antrenor bun. Dacă ai nevoie de ajutor cu lecțiile de canto vino la școala noastră de muzică și te vom ajuta cu mare drag.