fbpx
Câteva beneficii ale lecțiilor de pian ce te vor pune pe gânduriA învăța să cânți la un instrument depășește cu mult capacitatea de a interpreta melodiile selectate. Împreună cu bucuria pe care o oferă crearea de muzică, învățarea unui instrument precum pianul îi ajută pe elevi să dezvolte abilități fizice și sociale importante, care vor continua de-a lungul vieții. Iată doar câteva dintre multiplele moduri în care studiile muzicale beneficiază elevul.


1. Dezvoltă abilitatea motorie

Deși majoritatea instrumentelor predau un grad de dexteritate în gestionarea degetelor, pianul îi ajută pe elevi să învețe cum să lucreze ambele mâini separat în acțiuni foarte complexe. Sincronizarea necesară a mâinilor în timpul cursurilor de pian este o abilitate dificil de perfecționat, dar dezvoltă abilitățile motorii. În timp ce majoritatea instrumentelor îi ajută pe elevi să învețe controlul asupra anumitor zone ale corpului lor, în special mișcarea degetelor, pianul este un instrument care implică mișcarea piciorului pe pedale, precum și coordonarea mâini-ochi pe măsură ce notele sunt citite și apoi cântate.


2. Beneficii cognitive pe termen lung

Un studiu realizat de Northwestern University arată că studiul muzicii timp de câțiva ani în copilărie are un efect de durată asupra funcției creierului. Adulții care au luat lecții de pian au avut răspunsuri neuronale mai mari decât cei care nu au studiat niciodată muzica. Acest răspuns auditiv îmbunătățit a accentuat percepția și comunicarea pe măsură ce copiii au crescut și au devenit adulți.


3. Aduce valoare educațională

Profesorii care folosesc metode pozitive atunci când predau ajută la crearea unui sentiment crescut de stimă de sine la copii. Munca grea de a învăța un instrument complex precum pianul creează un sentiment de mare realizare încă din prima lecție. Această imagine de sine pozitivă pregătește copiii pentru un succes mai mare în viață.
Există relații practice și pentru lecția de pian în învățământ. Elevii dezvoltă o capacitate mai mare de cunoaștere spațială și obțin un punctaj mai mare la matematică. Ei asimilează mai rapid concepte precum fracțiile datorită aplicațiilor muzicale dezvoltate. Învățarea muzicii îmbunătățește capacitatea de concentrare pe sarcini complexe. De asemenea, dezvoltă abilitatea de a face calcule rapide.


4. Dezvoltată aprecierea altor genuri muzicale

Tinerii care nu studiază muzica au tendința de a asculta doar genurile populare sau culturale ale vremii. Studenții de muzică au o expunere mult mai largă datorită profesorilor care le deschid mințile către o mare varietate de stiluri muzicale. Învață să aprecieze toate tipurile de muzică, de la clasic și jazz, la folk și rock.


5. Dezvoltă memoria

Cursurile de pian dezvoltă pozitiv abilitatea de a citi partitura. În primă fază elevii încep în mod firesc să memoreze piesele preferate, iar apoi își dezvoltă abilitatea de a vedea rapid tiparele în partituri. Acestea sunt abilități care îmbunătățesc atât funcția de memorie pe termen scurt, cât și pe termen lung.


6. Dezvoltă competențe sociale

A lua o lecție de muzică ajută la dezvoltarea abilităților de socializare. Elevul și profesorul trebuie să învețe să comunice eficient. Pe măsură ce un student progresează și se alătură altor muzicieni pentru a interpreta piese de ansamblu, trebuie să învețe să lucreze împreună într-un grup. Elevii învață să aprecieze rolurile lor într-o producție comună, precum și piesele altor muzicieni în crearea unui spectacol de succes.


7. Întărește conceptul de disciplină

Oamenii care studiază muzica capătă un grad mai mare de răbdare. Învață să depună efortul necesar pentru a învăța abilitățile necesare, iar studiile la pian învață satisfacția întârziată. Într-o lume în care ne-am obișnuit cu să obținem totul rapid, lecțiile de muzică ne ajută să avem satisfacție pe termen lung.