fbpx

Vioara pentru cei mici

Vorbeam în articolele anterioare despre beneficiile lecțiilor de canto și lecțiilor de chitară. Astfel, să cânți la un instrument muzical cu încredere, reprezintă o abilitate satisfăcătoare. Dar, dacă cineva te-ar întreba: ”Dacă ai putea alege orice instrument și ai fi capabil să știi să cânți instant, pe care l-ai alege?”, șansele ca vioara să fie printre primele răspunsuri sunt foarte mari. Dar, pentru că viorile sunt înconjurate de o aură romantică și mistică, mulți oameni cred că este prea greu, scump, sau prea dificil să înveți să cânți la acest instrument, atât de cunoscut, de altfel.

Cu toate acestea, ai fi surprins să descoperi că există foarte multe beneficii ale cântatului la vioară; iar pentru a învăța să cânți, ai nevoie doar de instruirea potrivită. Copiii devin adesea fascinați de cântatul la vioară și tocmai de aceea, ar trebui încurajați, fără excepție. Beneficiile fizice, mentale și sociale ale aprofundării unui instrument muzical, sunt foarte cunoscute, dar studiul viorii oferă câteva completări surprinzătoare.

Îmbunătățește memoria și atenția

Au fost realizate multe studii în ceea ce privește studiul viorii și beneficiile aduse de acesta. Un studiu recent de la Institutul pentru Muzică și Minte al Universității McMaster, a descoperit că instruirea muzicală, chiar și doar pentru un an, are un impact pozitiv asupra memoriei și atenției.

Asigură o funcționare mentală mai sănătoară

Experții sunt de acord că instruirea muzicală îmbunătățește cititul, învățarea unei limbi străine mai rapid, vorbitul și o varietate de funcții ale creierului. În decembrie 2014, Jurnalul Academiei Americane a Psihiatriei Copilului și Adolescentului a publicat descoperirile Doctorului James Hudziak aupra dezvoltării creierului și cum cântatul la vioară poate ajuta copiii să lupte împotriva disfuncțiilor psihologice.

Contribuie la dezvoltarea senzorială

Instruirea muzicală pe termen lung are un impact extraordinar asupra simțurilor. Cercetătorii au descoperit că muzicienii au o abilitate dezvoltată în integrarea informației senzoriale de la auz, atingere și vedere.

Oferă un simț al apartenenței

Mulți adolescenți culeg numeroase beneficii odată cu învățarea acestui instrument, datorită elementelor sociale pe care le implică. Pentru a cânta într-o orchestră, este necesară coordonarea, atenția și empatia cu ceilalți, elemente ce pot fi o eliberare față de presiunea constantă de a fi adolescent.

Îți exprimi liber emoțiile

Cursurile de vioară îți oferă oportunitatea de a îți exprima liber emoțiile, trările, lucru pe care adolescenții îl găsesc foarte dificil de făcut într-un mediu formal sau un alt context dat.

Surprinde o serie de beneficii fizice

O postură corectă, forța și rezistența în partea superioară a corpului, precum și aptitudinile motorii sunt obținute prin studiu. Stilul de viață sedentar provoacă dureri de spate. Cântatul la vioară necesită o postură exemplară; a învăța cum să stai în picioare când cânți, se va reflecta în postura de zi cu zi. La Școala de Muzică Sonore credem cu tărie că beneficiile mentale, emoționale și fizice ale cântatului la vioară, merită cu siguranță efortul depus. Vă așteptăm la o lecție demonstrativă!