1. Creează-ți o atmosferă plăcută
Alege atmosfera potrivită pentru tine. Indiferent dacă preferi să exersezi într-o încăpere liniștită sau undeva cu mai multă stimulare, încearcă să fi în concordanță cu alegerea ta și starea de spirit actuală. Acest lucru te va ajuta să ai mentalitatea potrivită atunci când începi să exersezi.
Asigură-te că ai tot ceea ce ai nevoie în apropiere: apă, gustări, etc. Făcând asta vei economisi mult timp. Tehnologia poate fi, de asemenea, un ajutor uimitor, cu condiția să nu te lași distras de ea. Descarcă aplicații pe telefon care acționează ca un metronom, un tuner sau un cronometru pentru a te ajuta atunci când exersezi.
2. Încălzește-te
Încălzirea este esențială. Însă nu face de fiecare dată aceeași rutină de încălzire și lasă-ți mintea să rătăcească. O încălzire nu înseamnă doar mișcare. Profită de ocazie pentru a pregăti corpul și mintea pentru munca ce urmează.
Încălzirea nu trebuie să aibă întotdeauna 15 minute făcând același exercițiu muzical. Încearcă diferite metode și exerciții. La cool-down îți recomandăm să exersezi o piesă de muzică pe care o cunoști deja bine și îți place.
3. Stabilește un obiectiv
A trece prin tot playlist-ul tău cu muzica veche nu înseamnă că ai exersat. Începe cu finalul în minte. Având un obiectiv pentru fiecare sesiune de antrenament înainte de a începe să cântați, vei vedea că progresezi mult mai rapid și mai eficient. Împarte fiecare obiectiv mare în obiective mai mici, concentrate. Vei simți un sentiment de realizare pe măsură ce atingeți fiecare obiectiv.
4. Fii realist
Cu toții ne-am simțit vinovați că nu am exersat la timp și am amânat să o facem. Adevărul este că practica devine mult mai eficientă dacă o faci puțin câte puțin în fiecare zi. Este vorba de calitate, nu de cantitate. Dacă dorești să practici mai inteligent și nu mai mult, vei găsi mai multă putere de voință. Stabilind obiective mici și realiste, vei observa că părțile complicate devin mult mai ușoare.
5. Identifică problemele
Nu reda o piesă sau un pasaj de mai multe ori și nu ignora bucata de melodie care îți crează probleme. Identifică locul în care te blochezi și află de ce nu merge bine, apoi alege o cale prin care să remediezi problema. Nu orice problemă trebuie abordată în același mod. Dacă este o problemă ritmică, încearcă să practici ritmul singur sau să folosești o notă alături de un metronom, astfel încât să nu te gândești la toate notele, începând încet, apoi crește treptat ritmul. După ce ai stăpânit ritmul, vei găsi reintroducerea notelor în exercițiu mult mai ușor. După ce ai depășit problema, nu te întoarce direct la începutul piesei sau al pasajului. Învață să exersezi începând de la câteva măsuri înainte până la câteva după aceea, pentru a asigura continuitatea.
6. A fi muzician înseamnă mai mult decât a cânta pe note
Este important să înțelegi instrumentul, repertoriul său, istoria perioadei și de ce muzica este scrisă într-un anumit fel. De exemplu, dacă cânți într-o limbă străină, asigură-te că traduci libretul astfel încât să înțelegi adevăratul sens din spatele cuvintelor. Petrece ceva timp ascultând mari artiști și înregistrări ale muzicii pe care o exersați și încearcă să analizezi ce face artistul.
Vizualizarea muzicii poate fi, de asemenea, extrem de utilă. Petrece ceva timp departe de instrumentul tău, ascultând sunetul pe care îl exersați. Urmărind pe cineva redând muzică, poate face o diferență imensă la performanțele tale mentale și fizice.
7. Notează când apar probleme
Fă o copie partituri și notează unde apar problemele. Este necesar pentru a ușura interpretarea muzicii. Dacă o problemă apare o dată, fă o notă mentală. Dacă este o problemă care se repetă, atunci nu să nu îți fie teamă să scrii pe copia făcută partiturii. Astfel când repeți îți vei aminti mai ușor și vei corecta din timp.
8. Înregistrează-te
Înregistrând sesiunile de practică, poți asculta înapoi și poți observa unele lucruri pe care poate vrei să le corectezi. Dacă iei în considerare să te filmezi sau să te înregistrezi, poți observa tensiunea de care nu erai conștient.
9. Pregătește-ți mintea pentru exerciții
Suntem cu toții oameni și, uneori, pur și simplu nu avem chef să exersăm. Dacă nu ești sub o presiune mare de timp, este suficient să îți menții pur și simplu degetele în mișcare petrecând 10-20 de minute cântând ceva ce ști bine și te bucură cu adevărat. Nu uita să te distrezi și să te bucuri atunci când exersezi. Făcând asta te va ajuta să îți relaxezi mintea.
10. Recompensează-te
Dacă ai atins toate obiectivele la sfârșitul fiecărei sesiuni de practică nu uita să îți oferi o recompensă. Noi la școala de muzică folosim ca recompensă o ciocolată 🙂 .